Oogst-agenda
In deze oogstagenda vind je wat je op dit moment mag oogsten als oogstgenoot.
Je moet dus deelnemer van de tuin zijn om te mogen oogsten.
Te oogsten | Waar (veld) | Hoeveel* | Oogstmethode |
Aubergine | 2 | 1 stuks | Snij de aubergine bij het steeltje af |
Sla | 3 , 6, 12 | 1 krop of bij afsnijden buitenste bladeren: naar behoefte | Bij voorkeur: Snij onderaan de krop wat buitenste bladeren van de grootste kroppen sla af om mee te nemen. Zo kan de slakrop nog verder groeien. Alternatief: snij de krop bij de basis af. |
Rode bietjes | 16 | 1 of 2 grootste exemplaren | Trek de grootste biet aan de basis van het blad omhoog uit de grond |
Ui | 10 | 1 grote ui | Trek een grote ui aan de basis van het loof omhoog uit de grond |
Wortelen | 10, 12 | 2 grote wortels | trek de wortel dicht bij de grond aan het loof omhoog |
Venkel | 2, 6, 10 | 1 grote knolvenkel (of meerdere kleintjes van veld 6) | Snij de venkel dichtbij de grond bij de basis af of trek de venkel met een draaibeweging omhoog uit de grond |
Prei | 16, 17 | naar behoefte | Trek de prei aan de basis van de steel uit de grond of snij de preiplant bij de basis af |
Zomerpostelein | 12 | 1 portie | Snij wat blaadjes af om rauw te eten of een paar stengels bij gebruik in ‘warm eten’ |
Snijbiet | 8 , 9 | een portie | Snij/knip een grotere blad van verschillende plantjes af |
Paksoi | 4 , 5 | een paar grote bladeren | Snij van de grootste gewassen wat buitenste bladeren af |
Goudsbloemen | 3 , 4 | naar behoefte | Knip de bloem af bij het steeltje of vlak onder de bloemkop |
Spinazie | 8 | een kleine portie | Snij of knip wat blaadjes af |
Nieuw- Zeelandse spinazie | 8 , 17 | een portie | Snij/knip een grotere blad van verschillende plantjes af |
IJskruid | 8 | een portie | Snij/knip een grotere blad van verschillende plantjes af |
Veldsla | 3, 8 | een portie als toevoeging in een salade of als garnering | Snij/knip de plantjes dicht bij de grond af |
Slamengsel | 12 | naar behoefte | Snij/knip de plantjes aan de basis af |
Bladmosterd-raapsteelmengsel | 12 | naar behoefte | Snij/knip de plantjes aan de basis af |
Roodlof | 6, 12 | een (grotere) krop | Trek de grootste krop uit de grond of snij hem aan de basis af |
Groenlof | 15 | een (grotere) krop | Trek de grootste krop uit de grond of snij hem aan de basis af |
Andijvie | 15 | een paar buitenste bladeren van verschillende kroppen | Snij een aantal buitenste bladeren van verschillende kroppen zodat de planten door kunnen groeien |
Boerenkool | 4 , 11 | een paar onderste bladeren van verschillende grotere planten | Knip/snij het onderste blad af bij de basis van de boerenkoolstam |
Palmkool | 4 , 11 | een paar onderste bladeren van verschillende grotere planten | Knip/snij het onderste blad af bij de basis van de palmkoolstam |
Oregano | 5 , 10 | 1 portie | knip wat blaadjes af |
Munt | 16 | Naar behoefte | knip wat steeltjes af. N.B. tussen de munt staan ook aardbeienplantjes wat wellicht voor verwarring kan zorgen. De muntplantjes zijn goed te herkennen aan hun geur |
Rozemarijn | 13 (zwarte kunststof bakken voor de glazen kas) | 1 portie | knip takjes af |
Tijm | 13 | 1 kleine portie | knip een takje af |
Citroenmelisse | 13 | 1 kleine portie | knip wat blaadjes af |
Rucola | 4 , 8, rechter tunnelkas | Een portie | Snij wat blaadjes af van de plantjes |
Krulpeterselie | 14 | 1 portie | Snij/knip wat blaadjes af van verschillende plantjes |
Korianderzaad | 13 , 14 | 1 portie | Snij of knip de zaden zo dicht mogelijk bij de zaden van de plant af |
Oost-Indische kers | 9 , 13 | Naar behoefte | Snij/knip de bladeren of bloemen af van de grotere planten |
Stokbonen | 6, 9, 15 | Naar behoefte | Knip/snij het steeltje af van de grotere bonen |
Bleekselderij | 5, 16 | 1 stuk | Snij de bleekselderij zo dicht mogelijk bij de grond af of trek het aan de basis uit de grond |
Pastinaak | 10 | 1 grote wortel | Trek de wortel aan het loof dichtbij de grond omhoog. Als dit niet lukt: gebruik een spitvork uit de kas of vraag een van de tuinders om te helpen |
knolselderij | 12 | 1 grote knol | Trek de knol aan het loof dichtbij de grond omhoog |
Divers fruit | Verspreid over de tuin | Een paar voor de gelukkige vinder | Pluk de rijpe exemplaren |
Broccoli | glazen-Kas | 2 stuks | ligt af en toe voor u klaar in de koelkast in de glazen kas |
Knoflook | glazen-Kas | 1 bol per week | ligt voor u klaar in de glazen kas |
Courgette | glazen- kas | 1 stuks | liggen regelmatig klaar in de glazen kas |
Rode kool | glazen- kas | 1 stuks | liggen regelmatig klaar in de glazen kas |
Bloemkool | glazen- kas | 1 stuks | liggen voor u klaar (in de koelkast) in de glazen kas |
Savooiekool | glazen- kas | 1 stuks | liggen regelmatig klaar in de glazen kas |
Aardappelen | glazen- kas | 1 portie | liggen af en toe klaar in de glazen kas (onder een doek) |
Uien | glazen- kas | 1 of 2 stuks | liggen klaar in de glazen kas |
Rode ui | glazen- kas | 1 grote of 2 kleine | liggen klaar in de glazen kas |
Pompoenen (groene hokkaido en fictor) | glazen- kas | 1 stuks | liggen klaar in de glazen kas |
Prei | glazen- kas | 1 stuks | liggen klaar in de glazen kas |
FOLIE-KASSEN op de tuin | |||
Peper | rechter-Kas linker-Kas | 2 stuks per week | knip met ´n schaar af liggen soms klaar in de glazen kas |
Paprika | rechter-Kas | knip met ´n schaar af | |
Oregano | rechter-Kas | 1 portie per week | Snij of knip wat blaadjes af |
Krulpeterselie | rechter-Kas | 1 portie | Snij of knip wat blaadjes af |